Thnkz 4 ur willing to visit my blog... Keep in touch with me at facebook: muzz_dani@yahoo.com

  • RSS
  • Delicious
  • Digg
  • Facebook
  • Twitter
  • Linkedin
Posted by Muzz Dani - - 0 comments



hmm....
aq still ingat ag mlm khamis (8/10/9) pengalaman pertama aq...
dimana salah seorang patient aq meninggal dunia btul2 kat dpan mata aq....
x taw nk ckp perasaan aq time 2 cm ne...
senior bgtaw staff nurse patient bilik 4 nie sesak nafas...
sesak nafas dia laen macam...
then, staf nurse g la tngak...
dia cbe naekan kadar oksigen dia..
tp, dia punya pulse ngan spo2 still turun..
staf nurse da panic g call doktor..
dia suh aq tengok2 kan..
senior bz ngan ubat, kalu masuk bilik tu pn, kuar balik, nagis...
pelik aq, AN pn sme... cm nak xnk je masuk...
ngan fmly dia yg ramai, duk nagis2...
tekanan aq, coz, aq ngan 3 orng kwn aq, faten ngan kak ari, je ade kat situ...
fmly dy x abes2 tnya...
cm ne nie adik........ tlg la adik......
buat ape yg patut...
aq nk nagis pn ade.... yela, aq xtaw nk wat ape...
tp aq tahan......
lpas 3 minit, staf nurse masuk, dia ckap..
maaf en, saya da inform kat doktor, then doktor ckp, isteri en, x boleh diselamatkan lagi,
kite org nurse pun x boleh buat ape2, en buat la ape yg patut ye.......
sedih giler aq...
then staf nurse tu pnggil aq,
dy ckap..... adik.. masuk dlm bilik tu, dan tlg tengok2kn bacaan spo2, pulse n bp terakhir,
kemudian, catitkan masa dan tarikh ye.. kalau da pergi kunk, panggil akak ye....
akak2 bz nk uruskn hal kematian pesakit kat kaunter...
tergamam aq... terpaksa aq masuk bilik tu, dan melihat bagaimana nywa seorang insan itu pergi... betul2 dpan mata aq... lapas 4 minit, aq lihat graf wave makcik tu da x stabil... spo2, pulse turun mendadak... family dia da start meraung, bacaan yasin semakin kuat, tagisan2 semakin menjadi2.... macik tu pun semakin lemah, dgn kaki sejuk, tagan dah x de nadi....
lepas 2 minit macik tu cm tu...
aq minta kak ari tlg panggilkan staf nurse...
staf nurse datang.... pukul 7,53 staf nurse bgtaw, macik dah xde... harap semua bnyk2 bersabar ye... aq xtaw nk cakap ape, tagisan, meraung semua ada kat situ, tapi aq, just berdiri kat situ, x bleh nk pk....
sedih..... terkejut..... geram...... knp aq kne ade kat situ...
tergamam aq....
ini pengalam aq x ley lupakan.........


Posted by Muzz Dani - - 0 comments

ape pndapat kowng tntang nurse laki?? hmm... sepanjang hidup aq nh, aq xpenah pn terpikir nk amek nurse as my carear... coz since form 4 aq mati2 ingat aq akan jd seorang jurutera elektronik...
tu la an, kite xakn taw ape akan jd pada kita pd mse hadapan nnti... walaupun kite cube untuk menjangkaknnye, tapi, sebaliknye yg berlaku, tu bg aq la an.. bg pndapat aq laki yg amek nurse nh, penyayang, caring, pndai mmbuat kputusan dgn segera (critical thinking), bertanggungjwb, pndi berlakon, mmpunyai pendirian yg tetap dlm diri masing2, sanggup menerima pndpat owng laen... bnde nh yg aq perasan kat hampir semua bbdk lelaki kat kelas aq... walaupun perangai semua berbeza dan masing2 ade karenah tersendiri, tapi, itu la pe yg aq nampak... RESPECT kowng sume!!!
NURse... bila aq dgr je perkataan tu, aq terpikran hspital, n pmpuan... xpnah la aq nk terbyngkan laki, coz aq jrng giler r jmpe nurse laki.. hmm, skunk nh aq da dberi jwatan sbagai jururawat pelatih.. aq minat ke x bnde nh? aq pn xtaw la prasaan aq time tu... mybe ade sdikit perasaan ingin mencube dalam hati aq nh... n, mybe jga sbab aq da xde pilihan laen kot wak2 tu... coz, aq xthan giler blajar kat poly dulu, dgn bnyak maennye, wat dosa sne sini, tekanan aq, mybe terlintas dihati ku ini untuk mencari perubhan dalam hidup...


im proud to be a nurse....


will be continue after this.................

Posted by Muzz Dani - - 0 comments



Assalamualaikum bg pembukaan blog ini. hmm.. first time aq wat bende nh. xtaw npe.. tp mybe aq ley berkngsi pndapat aq ngan korang or, tmpat aq meluahkan perasaan aq yg terpendam an, huhu, maaf kalu blog ini menyakitkn hati sesape or x seronok untuk dibce, harap korang sume enjoy ea menjelajah blog ku ini...