Thnkz 4 ur willing to visit my blog... Keep in touch with me at facebook: muzz_dani@yahoo.com

  • RSS
  • Delicious
  • Digg
  • Facebook
  • Twitter
  • Linkedin
Posted by Muzz Dani - - 0 comments



hmm....
aq still ingat ag mlm khamis (8/10/9) pengalaman pertama aq...
dimana salah seorang patient aq meninggal dunia btul2 kat dpan mata aq....
x taw nk ckp perasaan aq time 2 cm ne...
senior bgtaw staff nurse patient bilik 4 nie sesak nafas...
sesak nafas dia laen macam...
then, staf nurse g la tngak...
dia cbe naekan kadar oksigen dia..
tp, dia punya pulse ngan spo2 still turun..
staf nurse da panic g call doktor..
dia suh aq tengok2 kan..
senior bz ngan ubat, kalu masuk bilik tu pn, kuar balik, nagis...
pelik aq, AN pn sme... cm nak xnk je masuk...
ngan fmly dia yg ramai, duk nagis2...
tekanan aq, coz, aq ngan 3 orng kwn aq, faten ngan kak ari, je ade kat situ...
fmly dy x abes2 tnya...
cm ne nie adik........ tlg la adik......
buat ape yg patut...
aq nk nagis pn ade.... yela, aq xtaw nk wat ape...
tp aq tahan......
lpas 3 minit, staf nurse masuk, dia ckap..
maaf en, saya da inform kat doktor, then doktor ckp, isteri en, x boleh diselamatkan lagi,
kite org nurse pun x boleh buat ape2, en buat la ape yg patut ye.......
sedih giler aq...
then staf nurse tu pnggil aq,
dy ckap..... adik.. masuk dlm bilik tu, dan tlg tengok2kn bacaan spo2, pulse n bp terakhir,
kemudian, catitkan masa dan tarikh ye.. kalau da pergi kunk, panggil akak ye....
akak2 bz nk uruskn hal kematian pesakit kat kaunter...
tergamam aq... terpaksa aq masuk bilik tu, dan melihat bagaimana nywa seorang insan itu pergi... betul2 dpan mata aq... lapas 4 minit, aq lihat graf wave makcik tu da x stabil... spo2, pulse turun mendadak... family dia da start meraung, bacaan yasin semakin kuat, tagisan2 semakin menjadi2.... macik tu pun semakin lemah, dgn kaki sejuk, tagan dah x de nadi....
lepas 2 minit macik tu cm tu...
aq minta kak ari tlg panggilkan staf nurse...
staf nurse datang.... pukul 7,53 staf nurse bgtaw, macik dah xde... harap semua bnyk2 bersabar ye... aq xtaw nk cakap ape, tagisan, meraung semua ada kat situ, tapi aq, just berdiri kat situ, x bleh nk pk....
sedih..... terkejut..... geram...... knp aq kne ade kat situ...
tergamam aq....
ini pengalam aq x ley lupakan.........


Leave a Reply