Thnkz 4 ur willing to visit my blog... Keep in touch with me at facebook: muzz_dani@yahoo.com

  • RSS
  • Delicious
  • Digg
  • Facebook
  • Twitter
  • Linkedin
Posted by Muzz Dani - - 2 comments


Episode 1
 



“Next station, maluri,” kedengaran pengumuman destinasi yang bakal tiba. Beberapa pengguna star LRT sudah bersiap-siap untuk turun. Seorang gadis yg asyik membaca novel sambil mendengar lagu dari hpnya turut bersiap sedia. Menutup novelnya, memasukkn ke dalam beg sandang putihnya. Earphone masih di telinga. Tiba di stesyen Maluri, mereka turun. Matanya masih ralit memandang si gadis. Telefon bimbitnya berbunyi.
“Apa hal pagi-pagi kau dh kacau aku ni?,” soalnya sebaik terdengar suara Naim. Betul-betul mengganggu kosentrasi. Cuci mata pagi-pagi! Pagi yg indah seharusnya memandang sesuatu yg indah-indah jugak. Ceh!
“Sorry la kawan. Ni aku nak pesan kt hang ni Hafiz, tolong beli nasi lemak sebelum hang naik opis, aku tak sempat. Dok jam lg ni,” simpati pulak dengar suara Naim stress pagi ni.
“Ya lah,” talian di matikan. Dia pun selalu menerima nasib seperti Naim. Mujur keretanya rosak minggu lepas. Terpaksa la menapak naik LRT. Tapi terus pulak terlekat naik kenderaan awam itu. Tak payah nak pening kepala dia meredah sesak jalanraya yg sering menguji kesabarannya. Tetapi sebetulnya, dia suka sgt naik LRT pagi-pagi macam ni. Asyik tak sabar je nk tengok wajah gadis tadi. Setiap hari selama semingu ni dia asyik menatap wajah gadis yg asyik dengan novel dan earphonenya. Dia bagai disuntik semangat baru setiap pagi tatkala memandang wajah gadis itu.
“Amboi! Awat dok sengih sorang-sorang ni? Hang dh sewel ka? Satgi aku boh nama hang dalam senarai baru hang tau,” Naim muncul dari balik pintu. Merenung wajahnya yg tersengih-sengih macam orang tak cukup skru. Mamat ni selalu aja muncul saat hatinya sedang bergumbira.
“Kau ni, lain kali bagi la salam, main redah aja,” sengih sumbingnya macam kerang busuk tadi sudah hilang di bawa deru air cond. Matanya terarah pada skrin komputer lcd samsung.
“Sorry ,sorry. Ni aku nak bagitau hang ni, lepas lunch hour datuk Azmi nak mai. Dia ada discussion dengan kita. Aku segan nak suruh Lina buat memo. Lambat. Asyik dok ngadap cermin dari tengok skrin. Meluat aku,” bicaranya pekat dengan loghat utara yang tidak boleh di kikis lagi. Awal-awal perkenalan dulu, dia rasa macam nak tergelak dengan Naim. Lawak sangat loghatnya tu. Dia kata dia tak suka hipokrit. Herot mulutnya nk cakap loghat KL. Tetapi dia suka dengan Naim. Dia rajin walaupun mulutnya bising macam bertih jagung.
“Macam-macam la kau ni. Weh! Petang ni kau free tak?,” wajah hitam manis Naim di renungnya.
“Petang ni? Em… sat aku nak pikiaq,” dia buat-buat letak lengan di dahi. Konon la tu. Action lebih. Hafiz sekadar senyum sumbing.
“Hai.. cepat la. Lebih dari agenda datuk Najib la kau ni,” Hafiz menggesa. Rimas melihat aksi Naim yg sengaja di buat-buat.
“Ok! Aku free kot. Awat hang nak ajak aku p mana? Clubbing ka?,” senyumnya merekah.
“Please la. Mana aku clubbing macam hang!,” dia meningkah. Memang dia tidak suka dengan gaya hidup seperti itu. Biarpun dia lahir dan dibesarkan di kota besar ini, tetapi dia tidak gemar aktiviti macam mat saleh tu. Ibu dan ayah kan sudah memberikan bekalan yg cukup untuk dia. sudah diajarnya yg mana elok dan tak elok. Pernah sekali dia mengikut Naim ke kelab di Jalan P. Ramlee yg bercambah. Masuk ke dalam kelab yg lampu kelam-kelam pun sudah buat dia pening. Inikan pula nak terkinja-kinja menari. Naim ni nampak macam innocent, tapi punya lah teruk perangai dia. suka clubbing. Perempuan ni tak usah cerita. Stok girlfriend dia dah masuk tiga treler kot. Ayat dia memang power. Don Juan pun kalah. Kalau dia cakap sekali jer ngan pompuan, dah confirm pompuan tu akan ikut dia. ke mana tak pulak dia cerita. Ayat apa yg dia pakai entah lah. Tak kisah lah Naim. Asalkn kau tak kacau hidup aku yg tengah aman tenteram ni.

Mereka berjalan seiringan menuju ke bahagian pakaian lelaki. Selepas ke pasar malam tadi dia mengajak Naim ke Jaya Jusco. Nak beli baju katanya. Minggu depan nak ke seminar di Pulau Pinang. Selalunya mereka lebih suka shopping di Sogo atau di KLCC saja. Dah terlanjur ke pasar malam berhampiran dia ajak terus Naim ke sini. Naim ni, mulutnya memang becok. Tetapi taste dia boleh tahan. Macam personal advisor la tuk imej dia. Naim mengambil beberapa helai kemeja yg pelbagai corak dan warna. Baju itu di letakkan di hadapan, supaya senang dia nak memilih yg mana berkenan di mata. Dalam kesibukan memilih matanya toleh pada satu suara lunak yg bertanya dia dan Naim.
“Nak saiz berapa encik?,” gadis itu menyoalnya lagi untuk kali ke dua. Gadis itu! Argh! Dia! manis! Matanya tidak berkedip merenung si gadis berambut panjang melepasi bahu. Rambutnya yg lurus diikat kemas.
“Fiz! Hang ni pasai apa?,” jerkah Naim betul-betul di telinganya. Hafiz terkejut. Wajahnya pucat. Dia jadi kalut. Mengambil baju kemeja jalur ungu dan terus masuk ke dalam fitting room.
Air teh tarik diteguk sampai tinggal setengah. Nasi kandar berlaukkan kari ikan bawal sudah hampir cerah di pinggan. Naim dan nasi kandar. Macam irama dan lagu. Macam romeo dan juliet. Macam… macam…. Macam macam la. Dia renung wajah Hafiz.
“Awat hang tak cakap nak kenal dengan girl tadi?,” Naim menyorot wajahnya dengan renungan yg penuh perasaan. Ada marah, ada geram, ada simpati. Kenapa lah mamat sehandsome Hafiz ni tak di anugerahkan jiwa romantis seperti dia. Pandai mengayat, pandai mengorat, pandai ambik hati perempuan. Segalanya dia pandai.
“Aku segan lah. Selalu dalam LRT aku curi-curi pandang je masa dia tengah layan novel kesukaan dia tu,” Hafiz mengatur kata satu-satu. Dia betul-betul terkejut ketika menatap wajah Syazrin. Mujur dia sempat lihat tag nama gadis itu.
“Teruk lah hang ni. Girl macam tu pun hang tak boleh nak tackle. Baik aku aja yg tackle. Boleh?,” Naim sudah buat muka toya. Mengada-ngada!
“Kepala hotak kau! Senang-senang nak ngorat gadis pujaan aku,” dia angin tiba-tiba. Mau melayang penampar sulung kalau Naim sungguh-sungguh dengan hasratnya nan itu. Tackle perempuan lain dia tak heran, jangan pulak nak sentuh gadis itu.

2 Responses so far.

  1. This comment has been removed by the author.

Leave a Reply